Een medicatieschema opbouwen bestaat uit verschillende stappen. Hieronder krijg je een overzicht van de verschillende stappen en mogelijkheden. Vooraleer we aanvangen, navigeer naar de resident voor wie je medicatieschema wil aanmaken of aanpassen en klik in de zijbalk op 'medicatieplanning'.
Een medicatieschema kan uit verschillende stappen bestaan, we lijsten ze hier even op: medicatie toevoegen, een posologie opstellen, een opmerking toevoegen, een posologie stopzetten, medicatie stopzetten en medicatie blokkeren.
Medicatie toevoegen
Rechtsboven, in de 'medicatie toevoegen' - zoekbalk, kan je medicatie opzoeken die je wil toevoegen. Klik op de zoekbalk 'medicatie toevoegen' en typ de naam van het medicijn dat je wenst toe te voegen. Zoeken op CNK-nummer kan ook! Kies vervolgens de juiste medicatie. Eens je erop klikt wordt die toegevoegd aan het medicatieschema.
Nu nog een posologie toevoegen.
Een posologie opstellen
Je hebt de medicatie aangeklikt en die komt in het medicatieschema terecht. De volgende stap is een posologie toevoegen. De eerste vraag die je dient te beantwoorden is of er nog een manuele voorraad is of niet.
Indien er een manuele voorraad was (bijvoorbeeld de bewoner heeft nog een voorraad mee van thuis) dan krijg je de kans onmiddellijk de voorraad mee in te geven. Daarna gaan we plannen!
Stap twee is om een einde mee te geven van de medicatiekuur. Daar krijg je drie mogelijkheden: onbepaald, met een vast einde of tot op einde doos.
Onbepaald: het einde is onbepaald, de medicatie wordt dus doorgenomen tot er een wijziging is;
Vast einde: je stelt een vaste datum in tot (en met) wanneer het medicijn moet worden genomen;
Einde doos: de medicatie wordt doorgenomen tot de doos leeg is en je geeft zelf in hoeveel eenheden
er nog in de doos zitten. Into.care zorgt er dan voor dat de juiste einddatum wordt berekend.
Vervolgens geef je de frequentie van toediening in, ofwel hoe vaak die medicatie toegediend moet worden.
Hier krijg je vier opties:
Herhalend: dagelijks, wekelijks, maandelijks.
Wanneer je op herhalend klikt wordt de frequentie automatisch op dagelijks gezet.
Die kan je uiteraard aanpassen naar dagelijks, wekelijks, maandelijks en zelfs jaarlijks;
Cyclus: Cyclus of schema, hier vul je in hoe de arts het heeft voorgeschreven, bv dag 1:2 co, dag 2: 1/2 co, etc;
Indien nodig: enkel wanneer het nodig is, bijvoorbeeld een pijnstiller wanneer de resident pijnklachten heeft.
Zo geef je verpleegkundigen ook de mogelijkheid om, wanneer nodig, ad hoc toe te dienen via de mobiele applicatie;
Eenmalig
Als vierde stap geef je nog mee hoeveel eenheden er per toedieningsmoment ingepland moet worden.
Vergeet niet op het groene vinkje te klikken om de posologie op te slaan.
Een opmerking toevoegen
Wanneer je een medicatieplanning voor een resident samenstelt is het mogelijk om opmerkingen bij bepaalde medicatie mee te geven.
Om een opmerking te delen klik op het bericht-icoon, rechts op de lijn van de gegeven medicatie. Sla het bericht op door op de vinkje te klikken.
Alle opmerkingen zijn zichtbaar in het medicatieschema dat je kunt downloaden en worden ook getoond op de applicatie!
Een posologie stopzetten
Indien je een vaste einddatum voor een posologie hebt aangegeven zal de posologie automatisch stoppen op de aangegeven datum. Je kan een posologie ook stopzetten door op de stop-toets (vierkantje) rechts op een gegeven lijn te drukken.
Medicatie stopzetten
Eens je alle lijnen hebt stopgezet verdwijnt de medicatie automatisch na een half uurtje uit het medicatieschema. Maar geen nood, een overzicht van de eerdere posologie of een geschiedenis van het medicatieschema vind je terug door op het oogje te klikken of het medicatieschema af te drukken.
Medicatie blokkeren
Wanneer je medicatie voor een bepaalde resident moet blokkeren om welke reden dan ook kan je dat gemakkelijk doen in de medicatieplanning. Je voegt de medicatie toe aan de medicatieplanning van de resident en vervolgens druk je op de rode knop om de medicatie te blokkeren.
Daarna vind je de medicatie terug in de medicatieplanning op een lijst van verboden medicatie samen met de reden waarom de medicatie voor deze resident verboden is.
Medicatie in eigen beheer
Het kan dat bewoners medicatie in eigen beheer hebben. Daar voorzien we instellingen voor. Standaard is ingesteld dat medicatie door het woonzorgcentrum beheerd wordt. Je krijgt de mogelijkheid om alle medicatie / voorschrift / toediening voor een resident in één klap in eigen beheer in te stellen of per medicijn apart.