Hoe wordt medicatie besteld?

CareConnect into.care wil medicatiebestellingen zo vlot en automatisch mogelijk laten verlopen. Wanneer het medicatieschema van een bewoner juist ingesteld is, valt er al een groot stuk van het werk weg. Medicatie bestellen, daar zijn twee manieren voor: automatisch en manueel.

Automatische bestellingen

Het medicatieschema (Therapylink en Orderlink) wordt automatisch doorgestuurd naar de apotheek. Voor IMV/Robot medicatie houdt de apotheek de voorraad bij en voor medicatie waar voorraadbeheer voor gebeurt in into.care gaat into.care automatisch de apotheek op de hoogte brengen dat de voorraad van een medicatie op is en dat er nieuwe medicatie geleverd moet worden.

Om automatische bestellingen te laten werken moet het voorraadbeheer actief zijn.

Het systeem kijkt naar:
  1. Voorraad van de dag
  2. Posologie
  3. Levertermijn apotheek
  4. Aantal klaarzetdagen
  5. Marge van 1 extra dag.
En berekent op welke moment het opnieuw moet bestellen volgens de volgende berekening:
Medicatievoorraad van de dag
< (Posologie /dag x Levertermijn) + (Posologie/dag x Klaarzetdagen) + Marge

Fictieve voorbeeld voor een dafalgan die 3 keer per dag toegediend is, voor een wzc waar de levertermijn van de apotheek 2 dagen is en waar er voor 3 dagen wordt klaargezet:

Voor "indien nodig" medicatie is de besteldrempel 7 eenheden. We raden je daarom aan om de voorraad voor medicatie die in kleine hoeveelheden zijn verpakt,  te verhogen. Als de doos bijvoorbeeld 3 eenheden bevat, raden we je aan de voorraad op 9 eenheden in te stellen als je automatisch wilt bestellen wanneer er nog maar één eenheid over is, of op 10 eenheden als je automatisch wilt bestellen wanneer de doos volledig is ingediend.

Voorschriften

Een basisvereiste voor voorschriften is dat het voorraadbeheer actief is. Er zijn dus voorschriften indien de volgende instellingen gevolgd zijn :

Voor voorschriften houdt CareConnect into.care rekening met de volgende parameters:
  1. Posologie
  2. Voorraad van de dag
  3. Doktersbezoekfrequentie.
Het systeem gaat de voorschriften berekenen om 2x het doktersbezoekfrequentie te overbruggen.

Manueel

Producten die je manueel kan bestellen

1. Alle medicatie uit het medicatieschema behalve robotmedicatie.  Dit kan enkel indien de resident niet zelf de bestellingen voor het medicijn beheert.
  2. Alle medicatie van het distributietype "manueel" uit het formularium.

Bestellen van medicatie via de knop "Medicatie bestellen"

Voor een resident

Om medicatie te bestellen voor een resident, volg deze stappen:
  1. Navigeer naar Residenten > Medicatieplanning voor de gekozen bewoner.
  2. Klik op "Medicatie bestellen".
  3. Zoek in het nieuwe scherm de gewenste medicatie op uit de beschikbare opties.
  4. Voeg het aantal benodigde verpakkingen toe.
  5. Klik op "Toevoegen".
  6. Zodra alle producten zijn toegevoegd, klik op "Bestellen".
  7. De bestelling wordt afzonderlijk naar de apotheek verzonden (Orderfile).
  8. Eens de medicatie geleverd is, markeer je deze als geleverd onder Organisatie > Medicatie > Bestellingen om de voorraad bij te werken.

Voor meerdere residenten

Als je voor meerdere residenten medicatie moet bestellen, volg dan deze stappen:
  1. Navigeer naar Organisatie > Medicatie > Bestellingen
  2. Klik op "Medicatie bestellen".
  3. Selecteer in het nieuwe scherm de bewoner waarvoor je medicatie wilt bestellen.
  4. Zoek de gewenste medicatie op uit de beschikbare opties.
  5. Klik op "Toevoegen".
  6. Zodra alle producten zijn toegevoegd, klik op "Bestellen".
  7. De apotheek ontvangt voor deze bestelling een bestand per afdeling (Orderfile)
  8. Eens de medicatie geleverd is, markeer je deze als geleverd onder Organisatie > Medicatie > Bestellingen om de voorraad bij te werken.